Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Newsletter
Cum sa...

De ce "Scoala dupa scoala" ?

Un sfert dintre romii din Romania sunt analfabeti, arata un raport realizat de catre Fundatia Soros. In acelasi raport se arata ca aceasta rata este generata de abandonul scolar, fiind alarmanta in conditiile in care doar 12% dintre romii din Bulgaria nu stiu sa scrie si sa citeasca. 

Una din masurile educationale pentru a adresa aceste problema, care s-a regasit in planul de masuri ai primilor ministri si ai ministrilor educatiei din ultimii 5 ani, a fost programul Scoala dupa Scoala. Nu doar la nivel de guvern dar si reprezentanti ai societatii civile considera ca programul Scoala dupa Scoala este o masura care poate contribui la asigurarea echitatii in educatie. 

Exista numeroase cercetari care arata ca in tarile unde exista programe  institutionalizate “After School” sau in tarile unde exista o mobilizare la nivel national pentru programul scoala dupa scoala, un asemenea program face diferenta in viata copiilor si a tinerilor pentru ca le ofera conditii de a-si atinge potentialul educational si oportinitati de stimulare a abilitatilor de viata. 

In proiectul SDS, grupul tinta este format din 2000 de elevii din ciclul primar, aflati in risc de abandon scolar. Media absentelor elevilor din grupul tinta, in anii scolari anteriori, era de 36 pe semestru. In urma implementarii activitatilor proiectului “Scoala dupa scoala – primul pas pentru succesul scolar si professional”, media absentelor a scazut la 6.
 
Mai mult decat atat, programul SDS ofera suport elevilor pentru a-i ajuta sa tina pasul cu scoala iar, mai tarziu, sa reuseasca si pe plan profesional. Astfel, cresc sansele ca potentialii asistati social sa devina cetateni activi pe piata muncii, platitori de taxe, aspect care afecteaza pozitiv fiecare cetatean.
 
Un asemena program genereaza efecte si in ceea ce priveste cresterea implicarii parintilor, pentru ca programele de tip „scoala dupa scoala” pot fi un puternic instrument de legatura intre parinti/familie si scoala. Prin implicarea directa a parintilor in, de exemplu, activitatea de efectuare a temelor, educatia primita de catre elevi la scoala va fi consolidata.

Mai mult decat atat, un program scoala dupa scoala ofera protectie, supraveghere pentru copiii ai caror parinti muncesc, dar si pentru copiii pentru care mediu familial nu este propice educatiei, invatarii. 

In studiul “America dupa 3 p.m.” se arata ca perioada de timp cuprinsa intre orele 15 si 18 este cea mai periculoasa, din perspectiva numarului de infractiuni comise de minori. 

In acelsi studiu se mentioneaza ca, in urma participarii intr-un program after school, peste 43% din copii si-au imbunatatit competentele de citit si 42 % si-au imbunatatit competentele la matematica. In plus este dovedit ca majoritatea copiilor beneficiari ai propgramelor SDS isi dezvolta abilitatile de viata si stima de sine precum si un stil de viata mai sanatos.  
  

Stiati ca…?

Costurile economice anuale din excluderea romilor se cifreaza la 887 milioane euro in Romania, iar pierderile fiscale anuale se ridica la 202 milioane euro, potrivit unui studiu efectuat de Banca Mondiala, in Bulgaria, Cehia, Romania si Serbia.

In studiul „Accesul copiilor romi la o educatie de calitate” se arata ca 90% din parintii romi manifesta atitudini pozitive fata de educatie.

Romii din Romania au fost peste 500 de ani sclavi, ajungand in posesia manastirilor si boierilor prin donatii sau vanzare.

Peste 220 000 de romi au murit in timpul Holocaustului.